De beste kerstcommercials van 2020
11 december 2020 
3 min. leestijd

De beste kerstcommercials van 2020

Hoewel kerst niet direct mijn all time favorite is, ben ik écht een weekdier als het op de kerstcommercials aankomt. Ik denk dat dit mijn lievelings-marketing is. In dit artikel vind je de beste kerstcommercials van 2020. Mijn mening dan he! In december ben ik enorm vatbaar voor de tranentrekkers van supermarkten en fastfoodketens. De beste kerstcommercials uit 2020 zijn in de meeste gevallen een staaltje vakwerk waar je u tegen zegt. Opvallend is trouwens dat de commercials dit jaar inclusiever zijn dan ooit. Daarnaast zien we ook veel animaties (qua productie een veilige keuze i.v.m. Corona) en de commercials zijn heel actueel. Er wordt geregeld ingespeeld op Corona en de situatie waarin we ons nu bevinden.

Wat maakt een kerstcommercial de beste?

Er zijn natuurlijk een aantal ingrediënten te herkennen in een goede kerstcommercial, ook in 2020 zien we dat weer terug. In december doen we een beetje aan bezinning. We kijken terug naar het afgelopen jaar en kijken vooruit naar het nieuwe jaar. Maar we denken in deze maand ook aan een ander. Het schijnt dat we als baby al willen zorgen voor andere mensen, dus dat hoort ergens thuis in ons DNA.

Waar voldoet een goede kerstcommercial aan

  • Er zit emotie in
  • Je herkent jezelf of je eigen situatie
  • Het heeft een boodschap die merk overstijgend is
  • Het is een verhaal met storytelling (een gebeurtenis, zichtbare emotie, oplossing)
  • In veel gevallen is er een held aanwezig met een probleem/uitdaging (hero’s journey)

Als een tang op een varken

Als we naar de kerstcommercials van 2020 kijken moet ik eerlijk zijn. Soms slaat het als een tang op een varken als je de kerstcommercial vergelijkt met wat de afzender de rest van het jaar doet (ik denk even aan de kerstcommercial van Kruidvat, die is om die reden namelijk niet opgenomen in mijn favorieten). De stijl en kernwaarden die de rest van het jaar zichtbaar zijn, zijn in de kerstreclame plots verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar wie geeft er om, bij het wegpinken van een traantje ben je dat zo vergeten…

De beste kerstcommercials van 2020

Zit je er klaar voor? Zakdoeken gereed? Dan heb ik mijn favorieten voor je op een rij…

Co-op UK

We beginnen de lijst met een muzikale commercial uit Engeland. Co-op is een supermarkt en maakt gebruik van échte broertjes en een lekker nummer van Oasis. Feel good en passend bij het merk. De rest van het jaar doet Co-op namelijk ook geregeld iets voor een ander.

Mc Donalds UK

Als je kinderen hebt, zie je de gelijkenissen direct. Deze commercial werd gemaakt als animatie, maar voelt verrassend echt. Mooie muziek, goede emoties, herkenbare situaties en een heerlijk einde. Is het helemaal passend bij Mc Donalds? Mwah beetje, maar mooi issie wel.

Plus Supermarkt NL

Deze prachtige kerstcommercial komt van Nederlandse bodem. Plus heeft de afgelopen drie jaren fantastische kerstcommercials gemaakt die uit elkaar knallen van emotie en sfeer. Soms met een rauw randje, maar ik vind dat ze dat heel mooi doen. In deze commercial speelt buschauffeur de hoofdrol als verbinder. De commercial past bij de reguliere boodschap en ze maken een mooie koppeling naar het merk zonder dat het irritant wordt. Kijk gauw mee…

Amazon

Mooi verhaal, mooie situatie. Alles in deze kerstcommercial klopt en Amazon kiest ervoor om hun eigen dienst maar heel subtiel in de commercial aan te brengen. Hoewel de uiting niet helemaal lekker past bij de kernwaarden van het merk, tóch een hele fijne commercial om even bij weg te dromen.

Woodies UK

Dit is weer zo’n typische Engelse commercial, echt love die sfeer. In deze kerstcommercial van de DIY klussenwinkel Woodies zien we de oude Mrs. Higgins elke dag op pad gaan met haar hondje. Haar buurtgenoten groeten haar, zij groet ze terug (‘hi love’). In deze commercial zit het product en afzender prachtig verpakt. Mooie muziek, heerlijke échte sfeer en de afzender laat zien dat je met kleine gebaren een groot verschil kunt maken. Top gedaan.

Erste DE

In deze (animatie) kerstcommercial van de Duitse bank Erste zien we het plaatje van de bejaarde man die niks wil en nergens zin in heeft. Veel stereotypen, maar omdat we allemaal een zwak hebben voor oude mensen (of ben ik de enige?), is het tóch wel een commercial die past in dit rijtje. Deze reclame past natuurlijk niet bij een bank, maar dat vergeten we voor het gemak. Emotie, herkenbaarheid en een fijn einde dankzij de verpleging.

Mc Donalds NL

Om het lijstje even luchtig af te sluiten een lekkere feel good commercial van eigen bodem met grappige familie. Mc Donalds maakt een vrolijke versie, stopt z’n producten en kernwaarde ‘good times’ feilloos in de kerstcommercial en viert kerst met familie. Zelfs als je aan het werk bent bij de Mac. Mooi gemaakt, herkenbare situatie en sluit perfect aan bij het beeld en de waarden van Mac Donalds.