De beste kerstcommercials van 2021
10 december 2021 
2 min. leestijd

De beste kerstcommercials van 2021

Daar zijn ze weer! Mijn favorieten kerstcommercials. Want hoewel kerst soms wat gedoe met zich mee kan brengen, zijn de kerstcommercials by far mijn favoriete marketing deze maand. Kunnen we niet altijd dit soort commercials maken? Jawel toch?

Goed, tijd voor de beste kerstcommercials van 2021. Waar heb ik ze op geselecteerd:

Wat maakt een kerstcommercial goed?

  • Er zit emotie in (duh)
  • Je herkent jezelf, je situatie of de emotie
  • Het heeft een boodschap die merk overstijgend is
  • Het is een verhaal met storytelling (gebeurtenis, zichtbare emotie, oplossing)
  • In veel gevallen is er een held aanwezig met een probleem/uitdaging (hero’s journey)
  • Het draagt bij aan de boodschap van je merk (die je dus ook voor en na kerst uitdraagt)

Waarom zie ik sommige kerstcommercials niet terug in het lijstje?

Het kan natuurlijk zijn dat ik jouw favoriet niet heb gezien. In dat geval, mail me dan vooral, want ik ben erg benieuwd met welke tips je komt! 

Maar het kan ook zijn dat jouw favoriet er niet tussen staat om dat ik niet was geraakt. Of omdat het wel érg cliché is. Of omdat de kerstcommercial wel erg ver af staat van het merk. Of omdat het te ver gezocht is. Ik verzamelde de beste kerstcommercials van 2021, maar overtuig me gerust van jouw favorieten!

Zakdoeken klaar? Snotteren maar... Dit zijn (volgens mij, dus vollédig subjectief) de beste kerstcommercials van 2021. Enjoy!

Prime

De streamingdienst Prime heeft met deze commercial eigenlijk een korte speelfilm gemaakt. Zo knap hoe je zoveel emoties (medelijden, vreugde, verbazing, verdriet en angst) in één commercial krijgt. Let ook even op het Fear than relief effect, dat precies goed wordt ingezet!


Mc Donalds UK

Mijn favoriet van dit jaar komt uit Engeland: ik heb een zwak voor mascottes en knuffels. In deze commercial van McDonald’s wordt een denkbeeldig vriendje langzaam vergeten. Maar na een eye-opener in de Mac, komt alles weer goed. Enige minpuntje? Ik zie nog niet súperveel raakvlakken met het merk. Maar die mascotte maakt dus alles goed… Imaginary friends are forever


Erste Group

In eerste instantie denk ik bij deze Duitse commercial: My… wat een irritant, goed opgevoed kind. Pas later in de commercial komt de twist. En die is fantastisch goed ingezet. Past bij het merk en haar geloof in morgen.


Audi

Wél volle bak emotie, maar geen verdrietige tranentrekker bij Audi. In deze prachtige commercial met Netflix-achtige shots, krijgt Santa een remake. En wat voor één… Perfect aangepast op de doelgroep. Zo voelt het om in een Audi te rijden.


Coca cola

Coca Cola brings joy. In eerste instantie lijkt dat niet zo, maar deze new kid on the block weet al zijn buren te mobiliseren. Samen bouwen ze een mega schoorsteen, zodat de kerstman tóch nog z’n cadeautjes kan achterlaten. Klassieke kerstcommercial, maar mooi uitgevoerd. Ohja, en het past erg goed bij het merk, maar ik mis de vrachtwagen wel...


Amazon

De enige commercial die de pandemie (alweer!) een grote rol geeft en daarmee wordt deze commercial zó ontzettend krachtig. Omdat het de huidige situatie niet negeert, maar gewoon aankijkt en ermee dealt. Heel subtiel uitgevoerd, met mooie combinatie tussen merk en mens.


Plus

In Nederland de koning van de kerstcommercials. Hoewel mijn favoriet nog steeds die van 2018 is, vind ik deze ook mooi. Past bij Plus en bij Nederland. De kerstcommercials van de andere supermarkten vind ik dit jaar niet écht in dit lijstje thuishoren. Teveel gezwabber, te ver gezocht en te ver weg van het eigen merk. Deze van Plus is daarop een uitzondering en daarom verdienen zij een plekje in mijn favorieten lijstje!


John Lewis

Gewoon omdat zij de aller- allerbeste zijn in kerstcommercials. Elk jaar weer een práchtige korte film met mooie shots, fijn licht, de beste acteurs en goede verhaallijn. Zelfs als het er één uit de toekomst is…


Australia Post

Zo, we zijn door het lijstje heen van dit jaar. Hopelijk heb je genoten van de video’s! Wil je nog even lekker luchtig afsluiten? Dan vind ik deze erg leuk, van Australia Post. Met zingende brievenbussen in de hoofdrol, een fijne boodschap en precies wat post kan doen.

Kun je niet genoeg krijgen van kerstcommercials? Bekijk dan hier de toppers uit 2020 ook nog!