De beste kerstcommercials van 2022
07 december 2022 
1 min. leestijd

De beste kerstcommercials van 2022

Geheel volgens eigen traditie zette ik in 2022 weer de beste kerstcommercials op een rij. Opnieuw geheel subjectief. Gebaseerd op gevoel en op aantal weggepinkte tranen. Natuurlijk zitten er ook dit jaar weer een aantal spelregels aan deze selectie. Komen ze...

Wat maakt een kerstcommercial goed?

  • Je wordt geraakt
  • Je herkent jezelf, je situatie of de emotie
  • Het heeft een boodschap die merk overstijgend is
  • Het is een verhaal met storytelling (gebeurtenis, zichtbare emotie, oplossing)
  • Het draagt bij aan de boodschap van je merk (die je dus ook voor en na kerst uitdraagt)

Waarom staat mijn favo kerstcommercial niet in je lijst?

Het kan natuurlijk zijn dat ik jouw favoriet niet heb gezien. Die kans is klein, gezien het aantal uren dat ik research heb gedaan...

Maar het kan ook zijn dat jouw favoriet er niet tussen staat om dat ik niet was geraakt. Of omdat het wel érg cliché is. Of omdat de kerstcommercial ver af staat van het merk en wat ze normaal gesproken naar buiten brengen. Of omdat het te ver gezocht is. 

Nou, gaan we dan. Mijn favorietjes van 2022!

Kroger

Amerikaanse supermarkt- en warenhuisketen Kroger kiest voor een sympathieke commercial die niet bol staat van de clichés, maar die wél zorgt dat echte kerstgevoel. Via het kookboek van zijn overleden vrouw beleeft de hoofdpersonage hun gezamenlijke verleden opnieuw. Tranentrekker alert...


Kaufland Tjechië

Deze moderne versie van Romeo en Julia begint wanneer een rijk gezin erachter komt dat hun buren in een stacaravan wonen. Tikkeltje onrealistisch, maar mogen we niet allemaal een klein beetje dromen?


Amazon

Een commercial die de pijn niet uit de weg gaat, Amazon is er goed in, blijkt elk jaar maar weer. Wat ik mooi vind aan de commercial is dat er niet alleen maar nieuw wordt gekocht, maar ook tweedehands. Er worden zelfs spullen geleend van buren. Mooie combi tussen tweedehands en nieuw.


Sky TV

In eerste instantie geen spannende commercial. Eenzaam oud mannetje, een meisje dat dat zielig vindt en iets voor hem wil doen. En dan... Naja, kijk zelf maar.


Plus

Natuurlijk, Plus is wat mij betreft in Nederland koning in het maken van een goede kerstcommercial. Ook in 2022 weer een actueel thema, geen standaard-gezin-aan-tafel tafereel maar een meer realistische beeld van de werkelijkheid. Waarin niet alles perfect is, maar soms wel.


Staatsloterij

Wat een parel. De Staatloterij stond nooit in mijn favorieten-lijstje, maar dit jaar ben ik om. Prachtige commercial, super herkenbaar en met een boodschap die ook wel binnenkomt. Wacht niet tot geluk je overkomt.

De Speld

Zo, we zijn door het lijstje heen van dit jaar. Hopelijk heb je genoten van de video’s! Wil je nog even lekker luchtig afsluiten? Dan is deze perfect. De Speld neemt het hele concept van de kerstcommercial op de hak, precies zoals ze de rest van het jaar óók alles op de hak nemen. 


Kun je niet genoeg krijgen van kerstcommercials? Bekijk dan hier mijn favorieten uit 2021 terug!