arrow_drop_up arrow_drop_down
8 januari 2020 

Het reptielenbrein, zoogdierenbrein en mensenbrein: hoe werkt je hoofd?

Ons brein bestaat uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Dit onderscheid in breinen werd voor het eerst gemaakt door neurowetenschapper Paul D. MacLean. Het wordt Concept of the triune brain genoemd. Elk brein beschikt over een eigen set aan mogelijkheden. Onder neurowetenschappers is er nogal wat discussie over de exacte werking van het brein en de breinen zoals MacLean ze definieerde. Diverse wetenschappers houden er een ander systeem op na of hebben andere benamingen voor de breinen en functies. Echter, dit model is wel grotendeels overeind gebleven én het is vrij gemakkelijk te begrijpen.

Het reptielenbrein

Het reptielenbrein (hypothalamus en hersenstam) is de oudste en bestaat voornamelijk uit de hersenstam, net als bij reptielen. Het brein is volgens wetenschapper Paul MacLean zo’n 500 miljoen jaar oud. Het brein helpt ons overleven met instincten en reflexen en is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de fight or flight modus bij gevaar.

Het zoogdierenbrein

Dit brein (ook wel limbisch brein) is de laag die om het reptielenbrein heen ligt. Door de invloeden van buitenaf hebben we een nieuw soort hersenen ontwikkeld, als uitbreiding van het reptielenbrein. Dit vind ik zoiets magisch, dat ons lijf dit kan. In het zoogdierenbrein worden dingen geregeld als emoties, sociaal gedrag en motivatie. De meeste beslissingen die we nemen worden gedaan door het reptielenbrein en het zoogdierenbrein.

Het mensenbrein (neocortex)

Dit brein wordt ook neocortex genoemd en is de derde laag die weer om het zoogdierenbrein zit. Hier zit ons intellect, de taalfunctie en onze ratio. Dit ‘nieuwe’ brein bestaat nog maar 1 miljoen jaar. Het komt er kort door de bocht op neer dat de beslissingen die we in de andere twee breinen nemen, door dit brein worden goed gepraat. Je neemt dus in de meeste gevallen een (onbewust in het reptielenbrein of zoogdierenbrein) besluit en pas daarna zal je mensenbrein dit gedrag rationaliseren.

Deze website gebruikt cookies