Antropomorfisme: Waarom je knuffels liever niet wast en hoe je het inzet in marketing
03 september 2024 
2 min. leestijd

Antropomorfisme: Waarom je knuffels liever niet wast en hoe je het inzet in marketing

Toen ik laatst de beste vriend van mijn zoon in de was mikte, betrapte ik mezelf op antropomorfisme...

Rationeel gezien is zijn knuffel namelijk een bol stof vol huisstofmijt, maar emotioneel gezien is het een héél ander verhaal. Dan is het een trouwe maat die hem beschermt. En deze knuffelhond wíl helemaal niet in de was, want daar wordt hij duizelig van.

Dit fenomeen, waarbij we menselijke eigenschappen toekennen aan dingen die niet menselijk zijn, noemen we antropomorfisme.

Wat is antropomorfisme?

Antropomorfisme is een moeilijk woord voor het vermenselijken van voorwerpen of dieren. We zien vaak menselijke trekjes in dieren, objecten en zelfs abstracte ideeën. Denk aan de hond die je zielig aankijkt als je zonder hem op pad gaat. We denken dat hij verdrietig is, maar eigenlijk is dat een menselijke interpretatie. Of wat dacht je van die knuffel in je bed, die een hele eigen persoonlijkheid lijkt te hebben (die je ‘m zelf hebt gegeven).

Antropomorfisme is zeker niet alleen iets wat kinderen doen. Wanneer marketeers het goed hebben ingezet, speelt het ook een rol in de verbinding met merken en producten. We gaan sneller over tot aankoop en blijven trouw aan onze producten omdat we ze hebben ‘vermenselijkt’ (als dat een woord is).

Antropomorfisme in marketing: De magie van menselijke trekjes

Antropomorfisme kan een krachtige beïnvloedingstechniek zijn in je marketing, omdat het helpt om een diepere emotionele band met je klant te creëren. Een veelgebruikte strategie is het introduceren van mascottes die het merk vertegenwoordigen. Denk aan de kleurrijke M&M’s figuren, elk met een eigen persoonlijkheid. Of Tony de Tijger van Kellogg’s, die iedereen enthousiast maakt over ontbijtgranen.

Door een product een gezicht te geven, wordt het merk niet langer alleen gezien als een simpel gebruiksvoorwerp, maar eerder als een vertrouwde vriend. Deze benadering maakt het merk toegankelijker, aansprekender en herkenbaar.

Een andere manier waarop antropomorfisme effectief wordt ingezet, is door producten tot leven te brengen. Bijvoorbeeld een stofzuiger ‘die geen genoeg kan krijgen van viezigheid’ of een auto ‘die houdt van lange ritten’.

Maar denk ook aan de auto’s uit Pixar’s film "Cars", die menselijke gezichten en stemmen krijgen. Antropomorfisme in marketing maakt producten en merken menselijker en aantrekkelijker. Door objecten te voorzien van menselijke eigenschappen, worden ze niet alleen functioneel, maar ook persoonlijk en betekenisvol. Dit versterkt de band met je klant.

Perfect voorbeeld: Plantsome

Al jaren ben ik fan van de webshop en marketing van Plantsome: een webshop voor planten. Niet zomaar planten trouwens. Het zijn je ‘groene amigo’s’. Je nieuwe vrienden voor thuis.

plantsome-antropomorfisme

Plantsome maakt gebruik van antropomorfisme door hun planten te presenteren als "groene amigo’s" met hun eigen persoonlijkheden en voorkeuren. Ze hebben natuurlijk ook allemaal een eigen naam.

Als je nieuwe amigo éénmaal op z’n plek staat, begint het feest past echt. Via een bijbehorende app kun je hem een profielfoto geven en een nieuwe naam. Vervolgens krijg je via de app te horen wanneer jouw nieuwe vriend dorst heeft en waar hij zin in heeft die dag. Zo krijg je vanzelf een band met je plant. Waanzinnig. Je krijgt vanaf dag één zin om goed voor ‘m te zorgen door het toepassen van deze beïnvloedingstechniek.

Deze strategie is bijzonder effectief omdat het niet alleen de aankoop van een plant stimuleert, maar ook de voortdurende zorg en aandacht die je eraan besteedt. Dit maakt de plant een 'huisgenoot', wat bijdraagt aan de klanttevredenheid en loyaliteit aan het merk.

Meer beïnvloedingstechnieken ontdekken?

Ontdek de 75 beste beïnvloedingstechnieken en ontrafel de geheimen achter de inzet van marketingpsychologie. Met deze kaartenset haal je de inspiratie zó uit je bureaula!

kaartenset-beinvloedingstechnieken